Itse käytän hyväksi havaitsemaani yläasteen kotitaloustunnilla saamaani piparkakkureseptiä.
Taikina kannattaa tehdä leivontaa edeltävänä päivänä, jotta maut tasaantuvat ja rakenteesta tulee jähmeä.
Piparkakkutaikina
2 ½ dl sokeria
1 ½ dl siirappia
2 tl kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua neilikkaa
2 tl jauhettua pomeranssia
200 g voita
2 munaa
1 litra vehnäjauhoja
2 tl soodaa
1. Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa.
2. Lisää kuumaan seokseen pilkottu voi ja anna sen sulaa välillä sekoittaen.
3. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen munat
4. Sekoita sooda vehnäjauhoihin.
5. Sekoita jauhoseos taikinaan.
6. Vaivaa vähän ja nosta taikina jääkaappiin jähmettymään yön yli.
Itse käärin taikinan tuorekelmuun tai laitan paksuun pakastepussiin jääkaappiin. Taikina on tuoreeltaan todella tarttuvaa.
Tuo resepti on melkein samanlainen kuin se, jota itse käytän (ainemääriä myöden). Siinä mun reseptissäni siirappi, sokeri, mausteet ja voi kaikki kiehautetaan kattilassa, annetaan jäähtyä ja sitten lisätään loput aineet. Teen taikinan yleiskoneella, joten jätän siihen kulhoon taikinan tuorekelmulla koko komeuden peittäen :)
VastaaPoistaMari, oletko lisännyt taikinaan vanilija-aromia tms.?
VastaaPoistaEn oo lisännyt mitään tohon.. vois kyllä olla hyvä idea! Toimiskohan piparminttuaromi? Täytyykin joskus tehdä puolikas satsi tuosta ja kokeilla :)
VastaaPoista